Een gladde vloer is niet altijd handig

Inhoudsopgave

Blog gladde vloersoorten

Een nieuwe vloer uitzoeken is leuk, maar kan lastig zijn als je er niet veel verstand van hebt. Dat begrijpen wij maar al te goed. Al vele jaren helpen wij onze klanten bij hun vloerkeuze. Een vloer die het beste bij de klant past, op basis van de wensen en behoeften. Gladde vloeren zijn veel in trek en brengen vele voordelen met zich mee. Maar ook dit type vloer heeft enkele punten die niet voor iedereen even handig zijn. Vooral het uitglijgevaar komt om de hoek kijken wanneer je iets slechter ter been bent (of wordt).

Uitglijgevaar bij een gladde vloer

Vaak hoor je verhalen van mensen die uitglijden in de badkamer, in de toiletruimte, op de trap of op de gang. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze ruimtes wanneer de bewoner minder goed ter been is. Maar de woonkamer, keuken en slaapkamer zijn net zo belangrijk. Een veilig gevoel in het hele huis, dat is de basis voor het woonplezier waar iedereen recht op heeft. Een tijdloze vloer staat hiervoor garant. Denk dus goed na bij het uitzoeken van een nieuwe vloer, en kijk vooral in de toekomst. Wat zijn nu de wensen en behoeften, en veranderen deze naar verwachting in de komende 10 tot 15 jaar? Welke vloersoorten passen hierbij? Wij helpen je graag verder met passend advies.

Een vloer die met de tijd mee gaat

Wanneer je iets slechter ter been bent is de kans groter dat je kunt vallen. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een juiste vloer. Er zijn meer aspecten waar je rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde schokdemping in de vloer, waardoor een eventuele val deels kan worden opgevangen. Ook dempt dit de schokken in de gewrichten bij het lopen, wat vooral bij oudere mensen op langere termijn een groot voordeel met zich mee kan brengen. Bij pijnlijke gewrichten en soortgelijke kwalen kan bijvoorbeeld tapijt handig zijn om de schokken op te vangen. Het zachte oppervlak helpt de pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door gewoon door de woning te lopen. Vooral tijdens periodes van koud weer, wanneer reuma op zijn ergst kan zijn, is dit bevorderlijk voor de woonkwaliteit.

Tapijtvloeren, nog steeds één van de beste keuzes tegen glijgevaar

We zien het al tientallen jaren lang; tapijtvloeren tegen glijgevaar. Ook de schokdemping in tapijt kan zorgen voor verminderde pijn bij pijnlijke gewrichten en soortgelijke kwalen. Hoe dikker het tapijt, hoe groter de schokdemping. Dit is bevorderlijk tijdens het lopen, maar ook wanneer de bewoner wél valt. Dit kan de klap opvangen en het verschil betekenen tussen herstel en blijvende klachten na de val.

Een nadeel van tapijt is dat het soms lastig is schoon te maken. Dit geldt vooral wanneer het tapijt in rollen is gelegd in plaats van tapijttegels. Tapijttegels kunnen gemakkelijker worden schoongemaakt en indien nodig zijn deze gemakkelijk te vervangen. Als er iets is gemorst kan de tapijttegel worden opgetild en gemakkelijk worden schoongemaakt. Ook kan onder het tapijt worden schoongemaakt. Zo kun je bacteriegroei en schimmels tegengaan. Met een tapijtvloer tackel je dus het probleem van glijgevaar, het bevordert de levenskwaliteit bij pijnlijke gewrichten én het kan de schokken bij eventuele valpartijen dempen. Dus ben je minder goed ter been? Kies voor een tapijt of tapijttegels!

Toch benieuwd naar meer informatie over de verschillende vloersoorten in ons assortiment? Lees dan onze blog over verschillende vloersoorten en de bijhorende prijsklassen.