Hoe kunstgras bijdraagt aan duurzaamheid

Inhoudsopgave

Kunstgras is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen voor tuinen of balkons, maar ook voor sportvelden. Dat komt doordat kunstgras de nodige voordelen met zich meebrengt. Zo hoef je het nooit te maaien of sproeien en ziet het er gedurende het hele jaar mooi groen uit. Daarnaast is kunstgras ook een duurzame keuze. In dit artikel ontdek je de drie duurzaamheidsvoordelen van kunstgras.

Een lange levensduur

Om te beginnen heeft kunstgras een veel langere levensduur dan echt gras. Waar je echt gras na 5 tot 10 jaar moet vervangen, kun je met kunstgras wel 15 tot 20 jaar vooruit. Bovendien geldt hierbij dat je echt gras, in tegenstelling tot kunstgras, gedurende deze periode constant moet blijven onderhouden. Dit verschil is eenvoudig te verklaren vanwege het feit dat kunstgras is gemaakt van polyethyleenvezels en echt gras voornamelijk bestaat uit water, natuurlijke vezels, eiwitten en aminozuren. Om de levensduur van kunstgras nog langer te maken, is het aan te raden om het een aantal keer per jaar op te borstelen met een harde bezem. Dit is echter niet noodzakelijk om de levensduur van 15 tot 20 jaar te bereiken.

Een milieuvriendelijke productie

Kunstgras wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dat komt doordat bij de productie veelal gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Zo begint de productie van kunstgras met het maken van polyethyleenvezels. Meestal worden hier oude vezels of kunststofkorrels voor gebruikt. De kwaliteit van deze materialen is in grote mate bepalend voor de kwaliteit van het uiteindelijke kunstgras. Vervolgens worden de vezels op een klos gedraaid. Dit is een spoel waar een materiaal zich omheen kan wikkelen. Daarna is het tijd om ze op een tapijtrug te steken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een machine. Tot slot moeten de vezels alleen nog worden vastgemaakt aan de tapijtrug. Hiervoor wordt een soort vloeibare lijm gebruikt.

Een betere biodiversiteit

Het gebruik van kunstgras gaat gepaard met een gezonde leefomgeving zonder bestrijdingsmiddelen. Dit soort middelen worden veel gebruikt in de landbouw en zijn bedoeld om de gewassen te beschermen tegen ziekten en dieren. Alhoewel bestrijdingsmiddelen zeker kunnen bijdragen aan een snellere productie van gewassen, brengen ze ook nadelen met zich mee. Zo vervuilen ze grond, water en lucht en staan ze aan de basis van een verminderde biodiversiteit. Het is dan ook de vraag of het gebruik van bestrijdingsmiddelen de moeite waard is. Door in je eigen leefomgeving gebruik te maken van kunstgras, verzeker je jezelf ervan dat je geen beroep op deze middelen hoeft te doen. Op die manier draag je met de aanschaf van een kunstgrasmat bij aan een betere biodiversiteit.