AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN: Vestiging Oudenbosch 8 maart '24 open van 10uur tot 12uur.

Isolatie en de rol van een goede (onder)vloer

Inhoudsopgave

Een goede vloer geeft plezier. Natuurlijk omdat ‘ie helemaal naar je smaak is, en zo je woongenot verhoogt. Maar ook andere factoren spelen een rol bij plezierig wonen. Waaronder de isolerende werking van een vloer.

Er zijn verschillende vormen van isolatie. Op dit moment is, door de hoge energiekosten, warmte-isolatie nogal aan de orde. Maar geluidsisolatie is in een aantal gevallen net zo belangrijk als het behoud van warmte. Beiden kun je bereiken met een goede ondervloer, maar sommige vloerbedekkingen kunnen ook een steentje bijdragen.

Een isolerende ondervloer

Een nieuwe vloer leggen? In de meeste gevallen leg je dan ook een ondervloer. Er zijn diverse soorten ondervloeren en een ondervloer heeft verschillende functies. Onder harde vloeren, zoals laminaat en vinyl is het eigenlijk altijd wenselijk om een ondervloer te gebruiken. Een goede ondervloer dempt contactgeluid. Als geluiddemping erg belangrijk is, kun je kiezen voor een ondervloer die het geluid extra dempt. Dit zijn vaak dikkere vloerplaten. Dat is prettig als je te maken hebt met onderburen en je geen overlast wilt veroorzaken. Daarnaast kan een isolerende ondervloer warmteverlies tegengaan bij koude ondergronden. Doordat de warmte langer wordt vastgehouden voelt de vloer comfortabeler aan als je er met blote voeten overheen loopt én je bespaart hierdoor op je energierekening.

Overige functies van een ondervloer:

  • Een langere levensduur van de vloer
  • Tegenhouden van vocht
  • Opvangen van lichte oneffenheden

Tapijt – ideaal voor een meer isolatie

Harde vloeren zijn erg populair, omdat ze doorgaans onderhoudsvrij zijn en lang mee gaan. Maar ze kunnen niet tippen aan tapijt als het gaat om warmte-isolatie. De isolatiewaarde van tapijt kan tot 10 keer hoger zijn dan die van een harde vloer. Tapijtvezels hebben een hele lage warmtegeleiding. Dat betekent dat warmte minder snel verloren gaat. Het gevolg is dat de ruimte warmer blijft en minder verwarming nodig is. En dat zorgt weer voor een lagere energierekening. Een kanttekening is wel dat het effect van tapijt op de energiekosten afhankelijk is van de dikte en samenstelling van het tapijt. Hoe dikker het tapijt hoe hoger de isolatiewaarde.

Tapijt ook voor geluidsisolatie

Naast warmte-isolatie kan tapijt ook gebruikt worden bij geluidsisolatie. Dat is bijvoorbeeld handig als de verdiepingsvloeren van hout zijn en daardoor wat gehoriger. Tapijt kun je uiteraard ook gebruiken in combinatie met een ondervloer voor extra isolatie.

Tapijt weer steeds populairder

We hadden het net over de populariteit van harde vloeren, maar de ontwikkelingen op het gebied van tapijt hebben ook niet stilgestaan. Met tapijt is steeds meer mogelijk. En de tijd dat tapijt als stoffig en oubollig werd gezien, is definitief verleden tijd.

Je kunt bij ons terecht voor de mooiste tapijtvloeren en prachtige harde vloeren. We adviseren je natuurlijk ook graag over de juiste ondervloer. Bezoek onze vestiging in Genemuiden of Oudenbosch. Bekijk de actuele openingstijden op onze website.