4,7
4.5/5

Waar let ik op bij de aanschaf van een nieuwe vloer

Inhoudsopgave

Je bent van plan om een nieuwe vloer uit te zoeken, te kopen en uiteindelijk te (laten) leggen in jouw woning. Maar, wat komt hier nou allemaal bij kijken? Wat zijn precies de aandachtspunten? En welke stappen kun jij volgen om de keuze makkelijker te maken? Wij helpen je hier graag mee.  

De juiste volgorde

De uitstraling van een vloer is vaak het eerste waar mensen naar kijken. Heel belangrijk uiteraard; het is namelijk al snel de basis van ieder interieur. Maar het is niet per se de eerste stap die je moet nemen. De uitstraling van een vloer is afhankelijk van de soort vloer dat je nodig hebt of mooi vindt. Niet elke vloer is namelijk geschikt voor iedere woonsituatie. Heb je of krijg je bijvoorbeeld een benedenbuur? Dan is het in de meeste gevallen wettelijk verplicht om een ondervloer van 10dB aan te schaffen, zodat geluidsoverlast wordt beperkt. Dit betekent overigens dat het geluid dat de vloer produceert wanneer je erop loopt met 10 decibel wordt verlaagd. In zo’n geval is het altijd aan te raden om een nieuwe vloer aan te schaffen, inclusief een goede ondervloer.  

 Volg dit stappenplan en ga in vogelvlucht door het proces; 

  • Stap 1. Specificaties. Waar moet jouw nieuwe vloer aan voldoen qua specificaties, wensen en behoeften? Oftewel; waar moet je rekening mee houden bij het uitkiezen van een nieuwe vloer? 
  • Stap 2. Kies een stijl. Veel vloeren komen in verschillende types/variaties. Denk aan een houtlook, steenlook, tegellook etc. Vooral vinyl, PVC en laminaat hebben vele variaties.  
  • Stap 3. De vorm. Kies de vorm van de vloerstukken, als hier variatie in bestaat. Denk hierbij aan tegelpatronen of planken. Planken kunnen dan weer smal of breed zijn. 
  • Stap 4. Kies het legpatroon. Denk hierbij aan bijvoorbeeld PVC- en laminaatvloeren, die je in rechte vorm of visgraatvorm kunt leggen. Iedere optie laat de ruimte er weer nét anders uitzien.  
  • Stap 5. Legsoort. Ga je de vloer zelf leggen en heb je hier niet veel ervaring mee? Dan kun je het beste voor click-PVC gaan. Laat je de vloer leggen door een professional? Dan zou je voor plak PVC kunnen gaan. Dit soort PVC vloer is lastiger te leggen. 

Het legpatroon

Oké, je bent al zo ver dat je door de eerste stappen heen bent gekomen. Dit zijn ook veelal keuzes die zijn gebaseerd op smaak en woningeisen. Je hebt de specificaties in stap 1 gedefinieerd, en je hebt de stijl en de vorm gekozen die jou het meest aanspreken in stap 2 en stap 3. Dan is het nu tijd voor stap 4; het kiezen van het legpatroon. Dit lijkt misschien simpel, maar de verschillende patronen kunnen de look in jouw ruimte compleet anders maken. Ook de legrichting van de vloerdelen speelt hierin een rol. Vaak adviseren wij om de vloer dwars op het grootste raam met de meeste lichtinval te leggen. Op die manier strijkt de lichtinval in de lengterichting over de planken en vallen de naden minder op. Bovendien oogt het geheel zo een stuk rustiger en ruimtelijker.  

Smaken verschillen 

Het is ook niet voor niets dat veel fysieke woonwinkels stalen aanbieden die je kunt meenemen naar huis. Op die manier kun je zelf bekijken of jouw huidige interieur past bij de vloer die je voor ogen hebt. Ook kun je de staal meenemen om nieuw interieur uit te kiezen. Leg de staal naast de bank, het kleed, de gordijnen e.d. en beoordeel zelf of dit de combinatie is waar jij blij van wordt. Vergelijk zoveel mogelijk combinaties zonder een euro uit te geven. Veilig en efficiënt! 

Kom langs voor professioneel advies

Wil je meer te weten komen over de perfecte vloer voor jou?  Kom dan eens langs bij onze nieuwe showroom in Genemuiden. Onze adviseurs geven je graag een persoonlijk en passend interieuradvies!