Je nieuwe vloer gelegd in 7 stappen

Inhoudsopgave

Ben jij de trotse eigenaar van een nieuwe woning? Of is het hoognodig tijd voor een nieuwe vloer? Dan heb je waarschijnlijk al even rondgekeken naar de mogelijkheden. Van advies tot aan het leggen van je vloer; wij zijn er om je te helpen en eventueel te ontlasten. Want niet elke vloer is zelf te leggen, soms heb je nou eenmaal echte vakmannen nodig om alles er tiptop uit te laten zien. Maar ga je voor een laminaatvloer? Dan kun je met dit stappenplan en een goede voorbereiding zelf je vloer leggen. Volg deze 7 stappen en bespaar jezelf een hoop gedoe!  

Zelf leggen of laten leggen?

Heb jij weinig tijd, ben je slecht ter been of ben je gewoonweg iets minder handig? Helemaal niet erg, dan is het aan te raden om je nieuwe vloer te laten leggen door professionals. Neem hierover contact met ons op, of kom langs bij één van onze vestigingen en laat je adviseren. De meeste mensen laten hun vloer leggen door een professional of bijvoorbeeld een handige schoonvader. Maar niet iedereen heeft die luxe; zo’n handige schoonvader. Het kan bovendien heel veel geld schelen door zelf je nieuwe vloer te leggen. Vooral laminaatvloeren staan erom bekend dat ze makkelijk te leggen zijn. Volg de volgende 7 stappen en leg zelf jouw nieuwe laminaatvloer.  

Stap 1. Laat het laminaat rusten

Laminaat kan door temperatuurschommelingen kromtrekken. Dit noemen we ‘werken’. Je wilt niet dat het laminaat gaat werken, dus is het aan te raden om het laminaat minstens twee dagen lang gestapeld te laten wennen aan de temperatuur in huis. Denk eraan dat de planken op elkaar zijn gestapeld en plat op de grond worden gelegd voor het beste resultaat.  

Stap 2. Egaliseer de vloer en maak deze vuilvrij

Het is belangrijk om een volledig vlakke vloer te hebben. Waarom? Omdat je anders kans hebt dat de oneffenheden onder de vloer ook te zien zijn op de vloer door hoogteverschillen. Dit wil je natuurlijk niet. Zorg dat alle lijmresten, vuil en afval is weggehaald en opgeruimd voordat je gaat beginnen met leggen.  

Stap 3. De ondervloer plaatsen

Bij het leggen van laminaat is het vaak aan te raden om een ondervloer te plaatsen. Laminaatplanken zijn namelijk dun en flexibel. Een ondervloer zorgt voor versteviging van de vloer, maar eventueel ook voor geluiddemping en betere isolatie. Dit verschilt ook weer per ondervloer. In ieder geval is een ondervloer gemakkelijk te leggen. Zorg ervoor dat de ondervloer passend wordt in de betreffende ruimte.  

Benieuwd of jij wel of geen ondervloer nodig hebt? En zo ja, welke specificaties voor jou belangrijk zijn? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder met vrijblijvend advies.  

Stap 4. Lastige hoeken? Maak gebruik van afstandhouders

Met behulp van afstandhouders zorg je dat je het laminaat niet te strak tegen de muur legt. Uiteindelijk ‘werkt’ laminaat ook als het is gelegd en hiermee zorg je dat er genoeg speling is tussen de vloer en de muur. Ons advies is om per één á twee strekkende meter een afstandhouder te plaatsen voor het beste resultaat.  

Top tip; begin altijd met leggen in de hoek van de kamer, niet in het midden.  

Stap 5. Meten is weten

Een bekende uitspraak, en niet voor niets! Het is belangrijk om goed te meten tijdens het leggen. Begin met het leggen van de eerste rij planken. Voor de tweede rij zaag je op een zelf te bepalen deel de plank door en leg je de tweede rij. Uiteindelijk probeer je om de rijen om en om precies gelijk te leggen.  

Top tip; zorg dat je een rechte lat of iets dergelijks hebt en teken de exact af te zagen maat af, zodat je deze als mal kunt gebruiken voor de volgende rijen. Zo verklein je de kans op fouten. 

Stap 6. Lastige plekken leggen

Om lastige plekken met aparte vormen te kunnen leggen, gebruik je een profielaftaster. Een enorm handig apparaatje, te gebruiken bij het leggen van laminaat, parket en tegelvloeren. Markeer de afwijkende vorm en vergrendel het apparaat wanneer de vorm goed is. Zo kun je elke keer opnieuw precies dezelfde vorm creëren.  

Stap 7. Plinten plaatsen

Het zwaarste werk zit erop, chapeau! Nu alleen nog de plinten leggen en je hebt je nieuwe laminaatvloer er netjes inliggen. Leg het grootste deel van de plinten en zaag de plint op maat als je een korter stuk nodig hebt. Let op dat je voor de hoeken van de ruimte een hoek van 45 graden zaagt in de plint, zodat de hoeken mooi op elkaar aansluiten. 

Klaar! Geniet van je nieuwe vloer.

 

Als je de vloer eenmaal hebt liggen is het natuurlijk ook belangrijk om de vloer goed te onderhouden. Check onze blog over onderhoudstips om zo lang mogelijk te genieten van je nieuwe vloer!